De gemiddelde leestijd voor dit artikel is 3 min

Stroom besparen op elektrische apparaten ook jij kan het, en het scheelt je op jaarbasis toch een leuke cent. Hoe? Door de energie bespaartips op elektrische apparaten van stroom bezuinigen.

Kijk jij een uur tv, zoek je iets op internet of je telefoon opladen wat tegenwoordig tot de dagelijkse taken behoort maak je gebruik van energie. Veel van deze apparaten zijn niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Als u wilt gaan besparen op stroom liever niet al uw apparaten wilt verkopen kan het slim gebruiken van uw apparatuur al een hoop schelen. Ook het bewust aankopen van nieuwe apparaten voor de toekomst willen we u zeker meegeven.

 
Stand-by en sluipverbruik

Heb jij een apparaat met een stand-by functie wordt dit meestal aangeduid door een gekleurd lampje op het toestel (een LED, Light emitting diode) maar lijkt het alsof uw apparaat helemaal uit staat. Zelfs als er wordt uitgeschakeld doormiddel van een uit knop, is het mogelijk dat uw apparaat nog steeds stroom verbruikt. Dit noemen we sluip of ook wel stand-by verbruik. En je dan te bedenken dat een gemiddeld huishouden elk jaar 550kWh op jaarbasis aan sluipverbruik heeft. Dit betekend voor u dat u op een jaar €125 euro kunt besparen door alleen slim om te springen met het gebruik van uw apparaten.

 
10 Stroom bespaartips voor elektrische apparaten

Wij geven hieronder de 10 beste tips om het sluipverbruik van uw apparaten te beperken en zo een leuke cent te besparen in energie kosten.

 1. Laat apparaten niet op stand-by staan. Een koelkast blijft natuurlijk altijd aanstaan, maar bij de meeste apparaten is stand-by niet nodig.
 2. Digitale tv-ontvangers kunnen sterk variëren in energie verbruik. Ook als het apparaat niet is ingeschakeld wordt er nog steeds stroom verbruikt. Het gewoon standaard aan laten staan van een tv-ontvanger is iets wat veel gebeurt.
 3. Wilt u apparaten op vaste tijden in- of uitschakelen? Kies dan voor een tijdschakelaar. Zo heeft u geen omkijken meer naar energie besparen.
 4. Als u een oplader niet gebruikt of het apparaat is volgeladen, blijft de oplader stroom gebruiken. Het uit het stopcontact halen van een lader waarvan het apparaat volgeladen is kan u jaarlijks veel besparen. Denk ook eens aan de elektrische tandenborstel, smartphone of de kruimelveger uit de keuken.
 5. Het gebruik van een stekkerdoos met een aan en uit knop is zeer zeker aan te raden. Als tip zouden we willen meegeven deze zeker in uw tv-kast te gebruiken. Hierdoor kunt u s’avonds bij het naar bed gaan en als toch niemand deze apparaten meer gebruikt deze geheel afschakelen van stroom.
 6. Tijdens het downloaden van bepaalde zaken kan dit geruime tijd duren, mocht u in deze tijd uw computer verder niet gebruiken schakel dan uw scherm uit.
 7. Leen of koop een energiemeter bij een energiewinkel. Hiermee kunt u direct zien hoeveel stroom een apparatuur gebruikt.
 8. Kies bij het aanschaffen van een televisie of computerscherm voor LCD of LED, deze zijn energiezuiniger dan plasma-schermen.
 9. Lees de gebruiksaanwijzing van uw apparaten goed door. Hier staan vaak tips in om het apparaat efficiënt en energiezuinig te gebruiken.
 10. Stel de helderheid en het contrast van uw tv- en computerscherm lager in.

 

Energielabel

Gaat u een nieuw apparaat aankopen? Let dan ook eens op het energie label! Dit is namelijk een goede raadgever die aangeeft hoe milieuvriendelijk en zuinig dat een elektrisch apparaat is. In groen, geel en rood (A++ t/m D) kunt u gemakkelijk en snel aflezen hoeveel stroom dat u kunt besparen. Door het vergelijken van apparaten in dezelde klasse zult u al snel ondervinden dat het verbuik toch vaak verschilt.

Wat geeft het energie label voor een informatie

energielabel leestabel
Op het energie label kan je de volgende informatie vinden

 • Hoeveel energie het apparaat verbruikt
 • De energieklasse van het apparaat
 • Hoeveel geluid het apparaat maakt
 • De efficiëntie van het apparaat
 • Details van het apparaat
energielabel
energielabel

energielabel

LAAT EEN REACTIE ACHTER